Vuoden 2018 HaliSukko Matti Nyberg Halisten Katajamäeltä

Matti Nyberg HaliSiltana 15.5.2018. Kuva: Timo Leinoneni

Perniöstä kotoisin oleva Matti Nyberg valittiin Halisukoksi HaliSillassa 15.5.2018. Valinnan perusteena oli erityisesti se, että hän oli kunnostanut ja hoitanut perheensä vanhaa omakotitaloaan ja sen puutarhaa Katjamäkin -nimisellä rinnetontillaan Frantsinkadun ja -polun välillä Halisissa esimerkillisesti.

Talo ympäristöineen tarjoaa silmän iloa koko Halisten kylän asukkaille ja kaikille ohikulkijoilleen. Samalla talo kuvastaa koko Halisten kylälle tärkeää asiaa, eli uuden ja vanhan sopusointuista rinnakkaiseloa.

Katajamäki. Kuva: Matti Nyberg

HaliSukko muutti Turkuun armeija-aikansa jälkeen vuonna 1973. Töissä oli pääosin Pernon telakalla. Viimeiset 5-vuotta hän työskenteli kaupungin LVI-osastolla ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 2016.

Perheeseen kuuluu vaimo ja jo kotoa pois muuttaneet kaksi tytärtä. Katajamäki tuli alun alkaen perheen kotitaloksi alunperin vaihtokaupan kautta.

Edellisinä omistajina olivat olleet HaliSukon vaimon vanhemmat Veikko ja Irja Jylhä-Ollila. Veikko Jylhä-Ollila oli sairastunut vakavasti. Hän katsoi silloin, että Katajamäen tilan ylläpito tuli hänen voimilleen liian raskaaksi.

Näin Katajamäki vaihdettiin 26-vuotta sitten vuonna 1994 kerrostaloasuntoon ja autokatospaikkaan. Asunnossa oli 3-huonetta, keittiö ja sauna.

Jylhä-Ollilat olivat ostaneet Katajamäen tilan Arvo ja Edla Katajamäen kuolinpesän osakkailta vuoden 1983 alussa

Katajamäen päärakennus. Kuva: Timo Leinonen

HaliSukko kertoo tekemistään remonteista seuraavaa:

Remontteja tuli tehtyä kaikki vapaa-ajat n. neljän vuoden ajan lähes jatkuvasti, huone kerrallaan. Ensiksi oli vuorossa talon yläkerta. Sinne tuli tyttärille omat huoneet

Sitten vuorossa oli alakerta; ensin kylpyhuone, sitten keittiö, kamari, olohuone ja eteiset. Otin lattiat ylös ja uusin rossipohjat ja eristykset; sitten asensin putkistot lattian alle jääviin tiloihin.

Seinät kävin läpi hirttä myöten. Lisäsin eristeitä sisäpuolelle ja koolasin seinät suoriksi, asensin cyproc-levyt ja niiden päälle tapetit.

Myös sisä-katot vaativat fiksausta ja oikaisua. Näihin kaikkiin kului aikaa. Aina oli joku kulma työn alla. Kun sitten talon sisätilat tulivat läpi käydyksi, oli ulkoseinien ja katon vuoro.

Otin ensin vanhan seinälaudoituksen pois. Lisäsin ulkopintaan Leijona tuulisuojalevyt. Koolasin seinät suoriksi. Tein sitten uuden ulkolaudoituksen vanhaa tyyliä kunnioittaen, niin rakennustavan kuin värivalintojenkin osalta.

Tein kaikki kunnostustyö asiaan kuuluvien ohjeiden mukaisesti. Tavoitteeni oli, että vanhat rakenteet säilyisivät turmeltumattomina, jotta talosta ei tulisi mitään home-loukkua.

Luulen, että tässä onnistuin aika hyvin. Tilat ovat olleet yli 20-vuotta remontin jälkeenkin käytössä, eikä sisäilma ongelmia ole esiintynyt lainkaan.

Lopuksi vielä katto piti käydä läpi.  Työ alkoi siten, että vanhat tiilet kerättiin varovasti alas lape kerrallaan. Alhaalla tiilet hiottiin puhtaiksi ja maalattiin .

Lappeet piti tietysti myös oikaista suoriksi ja aluskate uusia, minkä jälkeen samat , käsitellyt kattotiilet ladottiin takaisin.

Katajämäen saunarakennus. Kuva Timo Leinonen

Pihapiirissä on myös ulkorakennus, missä on sauna. Myös sauna piti uusia kokonaisuudessaan, niin sisältä kuin ulkoakin. Rakensin puuliiteristä tilaa pienelle saunakamarille. Ulkorakennus palvelee nyt kokonaisuutena hyvin saunomista.

Jatkuvaa kunnossapitoa

Vanha rakennus vaatii jatkuvaa huolenpitoa samoin kuin piha-alue hoitoa.  HaliSukko kertoo näistä seuraavaa:

Maalaukset ja uusimisremontit tulee hoitaa, jotta asumisviihtyvyys säilyisi. Esimerkiksi jokunen vuosi sitten vaihdettiin ikkunat ja tehtiin kokonaisremontti taas keittiöön. Kaapistot kodinkoneet lattia ja seinäpinnoitteet kaipasivat uusimista ja ajanmukaistamista,  olivathan ne jo yli 20- vuotta palvelleet asumistamme.

Kuluvana vuonna olohuone sai uudet tapetit ja lattiapinta uuden lakan. Myös varaavan takan palomuurit saivat uuden maalikerroksen, joten olohuone on taas ihan käypä tila istuskella TV:tä katselemassa talvi-iltoina

HaliSukko ja vaimo, eli Matti Nyberg ja Raija Nyberg. Kuva: Timo Leinonen

Piha-alueesta HaliSukko kertoo

Piha on viihtyisä. Siellä on paljon kirsikka ja luumupuita.  Keväisin pihapiiri on kuin satukirjasta muutaman viikon ajan, kun kirsikka, luumu ja omenapuut aloittavat kukintansa.  

Niiden jälkeen tulee sireenien vuoro ja lopuksi vielä Jasmin-pensas antaa kukkasatonsa. Toki pihassa on myös kukkaistutuksia, mitkä kesäisin tuovat viihtyvyyttä.

Katajamäki KIrsikka- ja luumupuiden kukkiessa keväällä 2020. Kuva: Timo Leinonen

Talvella joulun aikaan on kyllä paikkoja missä voi ripustella joulun valoja ja asetaa pikkulinnuille ruokintapaikkoja. Kyllä Fasaanitkin ovat pihapiiriin löytäneet ja tepastelevat arvokkaasti  pihamaalla jyviä etsien.

Satoakin saamme nauttia. Kirsikkasato on joskus jopa erittäin runsas ja pieni kasvihuone antaa kesän tarpeisiin kirsikkatomatteja, kurkkuja, paprikaa ja maustekasveja.

Emme etsi ” viljelyksillä ” niinkään taloudellista hyötyä, mutta kyllä ne sitä ihmettelyn iloa ainakin antavat.

Kyllä mielestäni tämänkaltaisen paikan asukit ovat sellaista katoavaa kansan osaa, enkä jaksa uskoa, että nuori ikäpolvi enää kaipaa tällaisia tekemisen tarpeita.

Itse kuitenkin aion vielä nauttia eläkepäivistä täällä niin kauan kuin terveyttä piisaa….

HaliSukko ja pyörä. Kuva Matti Nyberg

HaliSukko toivottaa hyvää kesää kaikille!

Halisukko hakee elämäänsä viihtyvyyttä keväisin siikaonginnasta. Tämän kevään siika saldo oli pyöreät 40 siikaa..

Viimekesänä Harley-Davidson sai uuden omistajan ja prätkän oli aika vaihtua fillariin. Tosin armahdin itseäni ja pyörä on nyt sähkö avusteinen.  

Pihan kunnostus emännän kanssa ja fillarointi antavat sisältöä korona kevääseen ja vaikka siitä muodostuisi vähän pitempikestoinenkin, niin kyllä ajan saa luultavasti kulumaan…..hyvää kesää kaikille!

HaliSukko Matti Nyberg