Tule tutustumaan monimuotoiseen luontoon!

Tiedätkö jo mitä monimuotoinen luonto tarkoittaa? Entä mitä syötäväksi kelpaavia kasveja ja yrttejä luonnosta voi kerätä? Haluatko oppia lintubongariksi asiantuntijan johdolla metsässä?

Turun kaupunki järjestää Halisten asukkaille tutustumiskierroksen Skanssin biodiversiteettipuistoon ja sen lajeihin 15.6. klo 13.00- n. klo 14.00. Yhteislähtö Skanssin ostoskeskuksen ulkopihalla olevan kahluualtaan luota klo 12.45. Paluu yhdessä samaan paikkaan.

lmoittaudu mukaan Anni-Veeralle 12.6. klo 12.00 mennessä: p. 044 907 4832, anni-veera.valpas@turku.fi. Voit saapua itse suoraan tapaamispaikalle, mutta saatavilla on myös ilmainen yhteiskuljetus niille, joille matka on vaikea tehdä itse. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, haluatko mukaan yhteiskuljetukseen.

Lisätietoa kierroksesta ja BioBlitz tapahtumasta: turku.fi/luontoretketHalinen. Esite kierroksesta löytyy tästä.

Lisätietoja termeistä ja käsitteistä löytyy alla olevista linkeistä:

 1. Biodiversiteettipuisto on uudenlainen tapa lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkien viheralueilla. Se eroaa perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että monimuotoista luontoa ei vain suojella vaan sitä myös lisätään aktiivisesti. Siitä on tarkoitus kehittää samalla kaupunkilaisille houkutteleva oleskelu- ja oppimisalue. Skanssain biodiversiteettipuistosta löytyy tietoja tästä.
 2. BioBlitz on yhteisöllinen kansalaistiedetapahtuma jonka tarkoituksena on kartoittaa mahdollisimman laajasti lajit tietyn alueen ja tietyn ajan sisällä, ks. tästä
 3. BioBlitzin kartoitustapahtuma: ”Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö järjestää yhteistyössä muiden Urban Biodiversity Parks -hankkeen kumppaneiden kanssa BioBlitz-tapahtuman, jossa kartoitetaan Skanssin biodiversiteettipuiston alueen eliölajit yhdessä tutkijoiden kanssa. BioBlitz on 21 tuntia kestävä kansalaistiedetapahtuma, johon kaikki ovat tervetulleita.” ks tarkemmin tästä.


HaliSviikko 2024: Kohti kesää ja aurinkoa!

Yhteenvedot

 • Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry:n ohjelmat, ks. tästä.
 • Kaupunginosaviikkojen kokonaisohjelma, ks. tästä

Tapahtumia

 • Su 12.5.2024 kello 10-12. Kylvön siunaus yhdessä Maarian seurakunnan kanssa Jumalanpalveluksen jälkeen Maarian kirkon lähipellolla. Siunauksen toimittaa pastori Inkeri Puputti, kylväjänä vuoden 2022 HaliSukko Timo Ranti. Tapahtumasivulla pääset tästä
 • Ma 20.5.2024 kello 17.00 Frantsin frisbeegolfradan avajaiset. Tapahtumaesite ks. tästä
 • Ke 22.5.2024 kello 17.00 HaliSilta Halisten koulun pihalla Paavinkatu 13. ks. tästä.
 • To 23.5.2024 kello 18.00 Jacobus Finno Koroisten kartanolla. Koroistentie 2. Virsirunoja ja kohtaus näytelmästä Jaakko Finno – suomalainen suurmies. Taustatietoja ks. tästä. Illan ohjelma ks. tästä. Laajempi ohjelma sisältäen myös hankkeen historian ja tarkoituksen löytyy taas tästä.
 • Pe 24.5.2024 Avoimet ovet Vesilaitosmuseossa järjestäjinä Aurajokisäätiö ja Vesilaitos, ks. tästä .

FINNO TUTUKSI

Jani Saarinen Jaakko Finnona Nummen kirjastossa 1.11.2023

Hankkeen esittely Maarian pappilan tallissa 10.1.2024
kello 13.00 – 14.00

OHJELMA

 • Moittijoitani en tottele eli Finnon vuoden 1583 virsikirjan esipuhe lukuteatteriesityksenä. Timo Leinonen on laatinut siitä nykykielisen käännöksen Kaisa Häkkisen nykyaikaistaman kieliasun pohjalta. Lukijoina Finno -työryhmän jäsenet.
 • Agricola ja Finno – Kaksi suomenkielen suurmiestä. Timo Leinonen esittää kirjoittamansa runon Agricolan ja Finnon elämäntöistä ja näiden merkityksistä nykyihmisille.
 • Rippi ja synninpäästö. Maaret Perälä esittää alkuperäisellä kielellä virren Finnon 1583 virsikirjasta, nykyvirsikirjassa nro 290 Kun Kristus käski sanansa.
 • Finno tutuksi. Harri Helin esittelee Finno- työryhmässä valmistelussa olevan näytelmäkierroksen.
 • Keskustelu alustusten pohjalta. Keskusteluille varattu aikaa noin 30 minuuttia.

Järjestäjät:

Maarian seurakunta, HR ry ja Finno -työryhmä (Harri Helin, Maaret Perälä ja Timo Leinonen)


ELÄMÄÄ JA IHMISIÄ HALISISSA – kirjan julkistus

Aulis Katajamäki

Nummen kirjastossa Töykkälän katu 22, keskiviikkona 1.11.2023 kello 17.00

Elämää ja ihmisiä Halisissa -kirja on muistelmatarinoihin perustuva kotiseutukirja. Se vie omaperäisellä kielellään kiehtovalle matkalle menneeseen maailmaan, jolle on ominaista syvä inhimillisyys ja kiintymys kotiseutuun ja sen ihmisiin.

Kirjoittaja, Aulis Katajamäki (1933 ->), on asunut Halisissa syntymästään lähtien vuoteen 2001 saakka. Hän on aikanaan saanut kirkon nuoriso-ohjaajakoulutuksen ja piirisihteerinä huolehtinut Evankeliumiyhdistyksen leiri- ja seuratoiminnasta ja Lapin matkoista. Hän eläköityi vuonna 1993.

Kirjan tarinat on julkaistu KoroiSet -lehdissä vuosina 2008 – 2017. Lehti ilmestyi neljä kertaa vuodessa numeroon 2/2017 saakka. Jokaisessa lehden numerossa oli Aulis Katajamäen lyhyt kertomus elämästä ja ihmisistä Halisissa hänen elämänvarreltaan tai muististaan muuten.

Nämä kertomukset on kirjassa koottu yhteen. Ajatuksena on, että lukija saa näin kattavamman kuvan elämäntavasta ja ihmisistä Halisista muutama vuosikymmen sitten hyvän tarinankertojan kertomana. Samalla toivomme, että kertomukset antavat alueen asukkaiden kotiseutuhengelle ja muulle kulttuuritoiminnalle uutta energiaa.

Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ryn puheenjohtaja Tapio Jokinen haastattelee Aulis Katajamäkeä. Etnologi Helena Ruotsalan arvio kirjasta löytyy tästä. Kirjaa myy Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry. Tilaustiedot löytyvät tästä.

Jaakko Finno -projektin esittely

Tilaisuuden jälkeen Timo Leinonen esittelee yhdessä ohjaaja Harri Helinin kanssa Jaakko Finno –näytelmäprojektin nykytilannetta ja jatkosuunnitelmia sekä Jani Saarinen esittää näytelmän teemoja käsittelevän Jaakko Finno -monologin.

Jaakko Finno on Mikael Agricolan työn jatkaja, joka on luonut perustan suomenkieliselle virsirunoudelle. Hänestä tehty pienoisnäytelmä esitettiin Hirvensalon Taidekappelissa 17.8.2017. Näytelmän sovitti ja ohjasi Harri Helin professori Irmeli Helinin käsikirjoituksen pohjalta. Kokomittaiseen näytelmään ei ole toistaiseksi onnistettu saamaan rahoitusta.

Nyt tätä hanketta olleen käynnistämässä uudelleen uudelta pohjalta yhdessä Mikael Agricola -seuran kanssa. Finno oli aikoinaan Maarian seurakunnan kirkkoherra. Tässä seurakunnassa on ollut vuosisatojen aikana useita merkittäviä virsirunoilijoita ja suomen kielen kehittäjiä.

Toivomme vilkasta keskustelua aiheiden pohjalta. Tilaisuus on maksuton.

Tervetuloa!