JAAKKO FINNO TUTUKSI

Jani Saarinen Jaakko Finnona Nummen kirjastossa 1.11.2023

Hankkeen esittely Maarian pappilan tallissa 10.1.2024
kello 13.00 – 14.00

OHJELMA

  • Moittijoitani en tottele eli Finnon vuoden 1583 virsikirjan esipuhe lukuteatteriesityksenä. Timo Leinonen on laatinut siitä nykykielisen käännöksen Kaisa Häkkisen nykyaikaistaman kieliasun pohjalta. Lukijoina Finno -työryhmän jäsenet.
  • Agricola ja Finno – Kaksi suomenkielen suurmiestä. Timo Leinonen esittää kirjoittamansa runon Agricolan ja Finnon elämäntöistä ja näiden merkityksistä nykyihmisille.
  • Rippi ja synninpäästö. Maaret Perälä esittää alkuperäisellä kielellä virren Finnon 1583 virsikirjasta, nykyvirsikirjassa nro 290 Kun Kristus käski sanansa.
  • Finno tutuksi. Harri Helin esittelee Finno- työryhmässä valmistelussa olevan näytelmäkierroksen.
  • Keskustelu alustusten pohjalta. Keskusteluille varattu aikaa noin 30 minuuttia.

Järjestäjät:

Maarian seurakunta, HR ry ja Finno -työryhmä (Harri Helin, Maaret Perälä ja Timo Leinonen)


ELÄMÄÄ JA IHMISIÄ HALISISSA – kirjan julkistus

Aulis Katajamäki

Nummen kirjastossa Töykkälän katu 22, keskiviikkona 1.11.2023 kello 17.00

Elämää ja ihmisiä Halisissa -kirja on muistelmatarinoihin perustuva kotiseutukirja. Se vie omaperäisellä kielellään kiehtovalle matkalle menneeseen maailmaan, jolle on ominaista syvä inhimillisyys ja kiintymys kotiseutuun ja sen ihmisiin.

Kirjoittaja, Aulis Katajamäki (1933 ->), on asunut Halisissa syntymästään lähtien vuoteen 2001 saakka. Hän on aikanaan saanut kirkon nuoriso-ohjaajakoulutuksen ja piirisihteerinä huolehtinut Evankeliumiyhdistyksen leiri- ja seuratoiminnasta ja Lapin matkoista. Hän eläköityi vuonna 1993.

Kirjan tarinat on julkaistu KoroiSet -lehdissä vuosina 2008 – 2017. Lehti ilmestyi neljä kertaa vuodessa numeroon 2/2017 saakka. Jokaisessa lehden numerossa oli Aulis Katajamäen lyhyt kertomus elämästä ja ihmisistä Halisissa hänen elämänvarreltaan tai muististaan muuten.

Nämä kertomukset on kirjassa koottu yhteen. Ajatuksena on, että lukija saa näin kattavamman kuvan elämäntavasta ja ihmisistä Halisista muutama vuosikymmen sitten hyvän tarinankertojan kertomana. Samalla toivomme, että kertomukset antavat alueen asukkaiden kotiseutuhengelle ja muulle kulttuuritoiminnalle uutta energiaa.

Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ryn puheenjohtaja Tapio Jokinen haastattelee Aulis Katajamäkeä. Etnologi Helena Ruotsalan arvio kirjasta löytyy tästä. Kirjaa myy Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry. Tilaustiedot löytyvät tästä.

Jaakko Finno -projektin esittely

Tilaisuuden jälkeen Timo Leinonen esittelee yhdessä ohjaaja Harri Helinin kanssa Jaakko Finno –näytelmäprojektin nykytilannetta ja jatkosuunnitelmia sekä Jani Saarinen esittää näytelmän teemoja käsittelevän Jaakko Finno -monologin.

Jaakko Finno on Mikael Agricolan työn jatkaja, joka on luonut perustan suomenkieliselle virsirunoudelle. Hänestä tehty pienoisnäytelmä esitettiin Hirvensalon Taidekappelissa 17.8.2017. Näytelmän sovitti ja ohjasi Harri Helin professori Irmeli Helinin käsikirjoituksen pohjalta. Kokomittaiseen näytelmään ei ole toistaiseksi onnistettu saamaan rahoitusta.

Nyt tätä hanketta olleen käynnistämässä uudelleen uudelta pohjalta yhdessä Mikael Agricola -seuran kanssa. Finno oli aikoinaan Maarian seurakunnan kirkkoherra. Tässä seurakunnassa on ollut vuosisatojen aikana useita merkittäviä virsirunoilijoita ja suomen kielen kehittäjiä.

Toivomme vilkasta keskustelua aiheiden pohjalta. Tilaisuus on maksuton.

Tervetuloa!