Halisakka ja -ukko esittelyssä

Halisakka vuodelta 2018 Maija Lehtiö

KoroiSet – lehden ilmestyessä HaliSiltana julkistetut Halisakka ja -ukko esiteltiin lehden joulunumerossa.

Lehden lakattua ilmestymästä 2017 vuoden 2016 Halisakka Henna Laine ja -ukko Tommi Ranti jäivät viimeisiksi esitellyiksi Halis -arvonimen saaneiksi akaksi ja ukoksi.

Pyrimme korjaamaan tämän puutteen esittelemällä niitä Halisakkoja ja -ukkoja, jotka ovat kyseisen arvonimen saaneet, mutta joita vielä emme ole käyneet haastattelemassa.

Sarjan aloittaa Parturi-kampaamon Punatukan Maija Lehtiö, vuoden 2018 Halisakka, jota Pirjo Ranti kävi haastattelemassa. Haastattelu löytyy alta.

Milla kissa

”Leipäjuustoa lakkahillolla  -niin ja lämmitettynä” kuvailee Halisakkamme Maija Lehtiö hoidokkinsa Milla-kissan vaatimuksia, kun siamilaisia sukujuuriakin kuulemma löytyy. 

Lienevätkö kaikki viisi kissaa yhtä laatutietoisia? Maijan kissakertomukset välittävät hyvin lämmintä ja ”keskustelevaa” suhdetta lemmikkeihinsä.     

Maija Lehtiö aloitti parturi-kampaajan uran 15-vuotiaana mentyään ammattikouluun Saloon. Valmistumisen jälkeen hän palveli asiakkaita Luolavuoren kuntoutuskeskuksessa, nykyisessä Petrean kuntoutuskeskuksessa, tuolivuokralaisena hän toimi  myös Varissuolla. Yrittäjänä Maija on toiminut kaikkiaan komeat 31 vuotta.

Oman yrityksen Maija perusti tultuaan Halisiin vuonna 1998, näin syntyi Halisten oma Parturi-Kampaamo PUNATUKKA.  Halisissa toiminta lähti hyvin liikkeelle ja entisiä asiakkaitakin tuli mukana tänne, nykyisin tulevat ympäristökunnistakin, Paraisilta, Paattisilta, Nauvosta asti. ”Opiskelijat tulevat ja menevät” tuumii Maija. Asiakaskunta on muuten hyvin uskollista, vanhin asiakassuhde on kestänyt 38 vuotta.  Pitkää asiakassuhdetta arvostavat myös miehet, vaikka toisin luullaan.

Parturi-kampaajan työ on muuttunut vuosien varrella. Alalle on tullut miehiä, erityisesti ulkomaalasia, rullakampauksia ei enää tehdä ja muoti on muutenkin muuttunut luonnollisempaan suuntaan, ”halutaan luonnollista”.  Kampaajien käyttämät aineet ovat ekologisia, eivät ärsytä ihoa ja näin suojelevat myös kampaajan terveyttä. 

Maija Lehtiö kouluttautuu jatkuvasti uusien aineiden ja uusien muotivirtauksien ilmestyessä niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin järjestetyissä koulutustilaisuuksissa.

Halisakka- Maijan näkee säännöllisillä ulkoilulenkeillä Katariinan laaksossa tai rentoutumassa uimahallin vilvoittavissa vesissä, lavatanssitkin tuovat vastapainoa arkityöhön. Monet matkat Espanjaan ja Espanjankielen opiskelu  viehättää Maijaa niin paljon, että eläkkeelle siirryttyään  aikoo viettää yhä enemmän aikaa   Espanjan lämmössä ja elämänmuodossa. 

Keskeisen ja erittäin tärkeän osan Maijan elämästä vie 5-vuotias lapsenlapsi Mila monine leikkituokioineen ja yökyläilyineen.

Maija Lehtiön tytär Fanny Kokkonen on työskennellyt yrityksessä 8 vuotta ja jatkanee yrittäjyyttä tulevaisuudessakin. Sitä me halislaiset kovasti toivomme!

Fannyn pitämällä facebook-sivustolla on melkein 500 seuraajaa. Käypä katsomassa, sivut Parturi-kampaamo Punatukka!

Parturi-kampaajan työ on hyvin asiakaskeskeistä, henkilökohtaista ja luottamuksellista, joten itse kullekin meistä se suhde muodostuu hyvin tärkeäksi ja pitkäkestoiseksi. Toivottavasti Maija ja Fanny palvelevat meitä Halislaisia vielä pitkään!                                                                                                        

Teksti: Pirjo Ranti

Kuvat: Pirjo Ranti